Výmena autobatérie: Ako ju správne odpojiť a vymeniť? [Postup]

Výmena autobatérie je potrebná zvyčajne každých 3 až 5 rokov. Na prvý pohľad to môže pôsobiť ako náročná úloha, no s naším návodom ju zvládnete aj sami. V tomto článku vás prevedieme krok za krokom celým procesom. Bez ohľadu na to, či ste skúsený mechanik alebo len občasný opravár, naše jednoduché a jasné pokyny vám pomôžu úspešne zvládnuť výmenu autobatérie. Pripravte si náradie, vyhrňte si rukávy a poďme na to!

Aké náradie budeme potrebovať na výmenu autobatérie?

Predtým, než sa pustíme do výmeny autobatérie, je dôležité mať pripravené správne náradie. S ním sa celý proces zjednoduší a urýchli. Tu je zoznam základného náradia, ktoré budete potrebovať:

 

  • Rukavice – Na ochranu rúk pred kyselinou a špinou.
  • Ochranné okuliare – Na ochranu očí pred prípadným postriekaním kyselinou.
  • Kľúče – Spravidla budete potrebovať nástrčné kľúče alebo očkové kľúče, najčastejšie veľkosti 10 mm a 13 mm. Najvhodnejšia je gola sada.
  • Baterka – Aby ste dobre videli a všetky skrutky, ktorými je autobatéria pripevnená, majte po ruke svetlo.
  • Kliešte – Pre jednoduchšie odpojenie a pripojenie káblov.
  • Čistiaci prostriedok – Na vyčistenie kontaktov batérie a svoriek (napríklad špeciálny čistiaci sprej na autobatérie).
  • Štetec alebo kefa – Na odstránenie nečistôt a korózie zo svoriek a kontaktov.
  • Nová autobatéria – Samozrejme, budete potrebovať novú batériu, ktorá zodpovedá špecifikáciám vášho vozidla.

 

Keď máte všetko pripravené, môžeme sa pustiť do samotnej výmeny autobatérie. S týmto náradím budete pripravení na každý krok tohto procesu.

 

Ako vymeniť autobatériu? Postup

Výmena autobatérie môže byť jednoduchá, ak dodržíte správny postup. Tu je návod, ako na to:

  1. Príprava

Auto musí byť zaparkované na rovnom a bezpečnom mieste. Zapnite parkovaciu brzdu. Uistite sa, že motor je vypnutý a kľúče sú vybraté zo zapaľovania.

Oblečte si ochranné prostriedky: Nasaďte si rukavice a ochranné okuliare.

  1. Odpojenie starej batérie

Ako vybrať autobatériu z auta? Začneme opatrným odmontovaním skrutiek. Tu je postup:

 

  1. Otvorte kapotu. Zabezpečte kapotu, aby bola pevne otvorená.
  2. Nájdite batériu. Obvykle sa nachádza v prednej časti motorového priestoru, ale môže byť aj v kufri alebo pod sedadlom.
  3. Odpojte záporný pól. Pomocou kľúča uvoľnite skrutku na zápornom póle (označený znakmi "-" alebo "NEG") a odpojte kábel. Niektoré skrutky môžu byť ukryté až za zadnou časťou batérie.
  4. Odpojte kladný pól. Rovnakým spôsobom uvoľnite skrutku na kladnom póle (označený znakmi "+" alebo "POS") a odpojte kábel.
  5. Odstráňte upevnenie batérie. Uvoľnite všetky držiaky alebo svorky, ktoré držia batériu na mieste.
  6. Vyberte batériu. Opatrne zdvihnite batériu z jej miesta.

3. Inštalácia novej batérie

Všetky kroky, ako odpojiť autobatériu, máme za sebou. Môžeme pristúpiť k inštalácii novej autobatérie. Ako na to?

 

  1. Vyčistite kontakty. Pomocou čistiaceho prostriedku a kefy očistite svorky a miesto, kde bude nová batéria.
  2. Nasleduje zapojenie batérie do auta.  Opatrne vložte novú batériu na miesto starej.
  3. Upevnite batériu: Zabezpečte batériu pomocou držiakov alebo svoriek.
  4. Pripojte kladný pól: Najprv pripojte kábel na kladný pól (+) novej batérie a upevnite ho pomocou kľúča.

 

Pripojte záporný pól: Potom pripojte kábel na záporný pól (-) a upevnite ho.

4. Kontrola

Uistite sa, že sú všetky pripojenia pevné a správne pripojené. Potom skontrolujte, či je všetko na svojom mieste, a potom zavrite kapotu.

 

Posledným krokom je naštartovanie auta. Naštartujte motor a overte, či všetko funguje správne.

 

A je to! S týmto postupom by ste mali byť schopní úspešne vymeniť autobatériu sami. Ak by ste mali akékoľvek pochybnosti, neváhajte sa obrátiť na odborníka. Občas sa totiž stáva, že sa pri výmene autobatérie niečo nepodarí.

TIP: Koľko stojí výmena autobatérie u odborníka?

Ak sa na vlastnoručné zásahy do vášho vozidla necítite, je úplne v poriadku kontaktovať autoservis aj kvôli jednoduchému úkonu, ako je výmena autobatérie. Cena za výmenu autobatérie v autoservise sa môže líšiť v závislosti od typu vozidla a konkrétneho autoservisu. V priemere sa pohybuje od 50 do 150 eur, pričom táto cena zahŕňa cenu samotnej batérie aj prácu. Pre presnejší odhad je najlepšie kontaktovať niekoľko miestnych autoservisov a získať konkrétne ponuky.

Najčastejšie chyby pri výmene autobatérie a ako sa im vyhnúť

Aj skúsení motoristi môžu urobiť chyby, ktoré môžu spôsobiť problémy. Tu sú najčastejšie chyby, ktorým by ste sa mali vyhnúť:

Nesprávne pripojenie pólov

Jednou z najčastejších chýb je zámena pólov pri pripojení batérie. To znamená, že majitelia áut omylom pripoja kladný kábel na záporný pól a naopak. Tento omyl môže viesť k krátkemu obvodu, ktorý môže vážne poškodiť elektroniku vozidla alebo samotnú batériu. Preto je dôležité vždy skontrolovať označenia pólov pred pripojením káblov.

Nedostatočné upevnenie káblov

Ďalšou častou chybou je nedostatočné upevnenie káblov na póloch batérie. Ak sú káble voľné alebo zle upevnené, môže to viesť k slabému kontaktu, čo spôsobí problémy so štartovaním motora a k iskreniu.

Ignorovanie bezpečnostných opatrení

Práca s autobatériou bez ochranných rukavíc a okuliarov je riskantná. Autobatérie obsahujú kyselinu, ktorá môže spôsobiť vážne popáleniny alebo iné zranenia. Preto je dôležité vždy používať ochranné prostriedky na ruky a oči, aby ste sa chránili pred prípadnými nehodami.

Vynechanie čistenia kontaktov

Pripojenie nových káblov na znečistené alebo skorodované svorky je ďalšou bežnou chybou. Znečistené svorky môžu spôsobiť zlý elektrický kontakt, čo vedie k problémom s napájaním a výkonom batérie. Pred pripojením novej batérie vyčistite svorky a kontakty, aby bol zaistený dobrý kontakt.

Použitie nesprávnej batérie

Inštalácia batérie, ktorá nezodpovedá špecifikáciám vášho vozidla, by mohlo spôsobiť problémy s výkonom a životnosťou batérie. Každé vozidlo má určité požiadavky na napätie, kapacitu a veľkosť batérie. Preto si kupujte len takú batériu, ktorá presne vyhovuje vášmu vozidlu.

Nezabezpečenie batérie

Ak po výmene neupevníte batériu, môže to viesť k problémom počas jazdy. Batéria, ktorá nie je upevnená, sa môže počas jazdy hýbe, čo môže poškodiť káble a svorky v jej okolí. Preto si vždy skontrolujte, či je batéria pevne na svojom mieste.

Práca v nevhodných podmienkach

Práca na batérii v mokrých alebo vlhkých podmienkach zvyšuje riziko skratov a ďalších problémov s elektrickým systémom vozidla. Vždy sa snažte pracovať v suchých a čistých podmienkach, aby ste minimalizovali riziko nehôd.

 

Ak sa vyhnete týmto chybám, výmena autobatérie prebehne hladko a bezpečne. Vždy si pred začatím práce prečítajte manuál vozidla a dodržujte všetky bezpečnostné pokyny.

Treba nabíjať novú autobatériu?

Vo väčšine prípadov nie je potrebné nabíjať novú autobatériu pred jej inštaláciou, pretože by mala byť dodaná už nabitá. Nové autobatérie sú zvyčajne pripravené na okamžité použitie.

Kedy je nabíjanie potrebné?

Ak bola batéria dlhší čas skladovaná, môže sa jej nabitie znížiť. V takom prípade je vhodné skontrolovať napätie batérie pred inštaláciou a v prípade potreby ju dobiť.

 

Pred inštaláciou novej batérie môžete skontrolovať jej napätie pomocou voltmetra. Ak je napätie nižšie ako 12,4 V, je vhodné batériu nabiť, aby bola plne pripravená na použitie.

Ako správne nabiť batériu?

Nabíjanie autobatérie si vyžaduje znalosti elektrického systému auta. Pre správne zapojenie autobatérie na nabíjačku je veľmi dôležité vedieť, ktorý konektor ku ktorej svorke batérie patrí a v akom poradí ich treba zapojiť. Pri nesprávnom zapojení hrozí skrat, ktorý by pre vás znamenal nevyhnutnú opravu. Jednoduchšie je autobatériu vymeniť za novú.

 

Výmena autobatérie, ako aj jej nabíjanie, je zvládnuteľná aj pre menej skúsených majiteľov áut, ak sa riadia správnymi krokmi a dbajú na bezpečnosť. S naším návodom zvládnete tento úkon rýchlo a bez problémov, čo vám ušetrí čas aj peniaze.